Tips, fakta och vägledning om belysning

Badrumsbelysning - fakta och tips

Miljömedvetna människor ställer krav på alternativa ljuskällor. Detta gäller även badrumsbelysning, varför LED-lampor i badrum har blivit populära. För tillfället är dock halogenlampor den mest efterfrågade varianten av badrumsbelysning.

Badrumsbelysning med spot är trendigt – halogenlampor är mer eller mindre standardutrustning i moderna badrum. Denna trend verkar hålla i sig. För dig som installerar halogenbelysning i taket är det viktigt att det finns gott om utrymme runt lamporna; detta med anledning av att halogenlampor kan bli lika varma som en pizzaugn.

Badrumsbelysning tak

Undersök taket noga innan du installerar halogenbelysning för badrum. Finns det plats för infällda spots i det befintliga taket, eller är en sänkning av taket nödvändig? Tänk på att du behöver ett säkerhetsavstånd på 10-15 centimeter från innertaket om du använder halogenbelysning med temperaturer som uppnår 200 grader. Använd brandklassade gipsskivor om du måste sänka taket. Om det inte är praktiskt möjligt att sänka taket kan ett alternativ till badrumsbelysning vara LED dioder. Dessa kräver inte något säkerhetsavstånd på 10 cm.

Badrumsbelysning i spegel och vägg

LED-dioder kan särskilt rekommenderas för väggmontering i betongvägg, eftersom dioderna inte kräver lika långt säkerhetsavstånd som halogenbelysning. Ovanför spegeln kan det däremot vara fördelaktigt med halogenbelysning, eftersom det gå att köpa färdiga badrumsskåp med inbyggda spotlights ovanför spegeln.