Tips, fakta och vägledning om belysning

Fotogenlampa - fakta och tips

Fotogenlampans storhetstid är över för de allra flesta, men fotogenlampor är fortfarande eftertraktade. De ger ifrån sig ett romantiskt skimmer och kan med fördel användas som stämningsljus för att komplettera allmänbelysningen.

Fotogenlampor drivs – som namnet antyder – av fotogen, eller petroleum som bränslet också heter i somliga delar av landet. Fotogenlampor var den dominerande ljuskällan i våra hem tills det elektriska ljuset blev allmänbelysning.

Fotogenlampor av mässing rariteter idag

Under 1800-talet var det vanligt att hänga fotogenlampor av mässing i taket ovanför matbordet. Även brännarna i denna typ av fotogenlampa var av mässing, som sedan försågs med ett glasrör med veke längst ner. Du som har en gammal fotogenlampa bör vårda den med omsorg, då det är svårt att förse en fotogenlampa med reservdelar, typ brännarrör, skärm eller bränslebehållare. Särskilt svårt är det att hitta en passande skärm av glas till antika fotogenlampor. Att hitta veke till fotogenlampa – oavsett ålder och ursprung – är däremot inte någon större konst.

Fotogenlampor i originalskick från 1800-talet är dock värdefulla samlarföremål, väl lämpade som presenter, eller varför inte sälja dem dyrt till en entusiastisk lampsamlare?

Gamla fotogenlampor av elegantare typ

Under fotogenlampans storhetstid var bordslampan en något elegantare variant; bl.a. var den utrustad med en vacker bränslebehållare med utsmyckningar. Eftersom lampan inte var tänkt att ge någon allmänbelysning – snarare stämningsbelysning - var skärmarna oftast tillverkade av färgat glas. En annan typ av fotogenlampa var den väggmonterade varianten, liksom fotogenlyktan (en bärbar fotogenlampa).