Tips, fakta och vägledning om belysning

Taklampa - fakta och tips

Taklampan är en jämn ljuskälla som passar bäst i kommersiella sammanhang. I hemmet måste däremot taklampor kombineras med andra ljuskällor för att inte döda stämningen.

Tidigare var solen människans enda ljuskälla. Taklampan liknar solen i den bemärkelsen att den ger ifrån sig ett jämnt sken. Idag är äldre taklampor i jugendstil och kristallkronor efterfrågade av lampentusiaster. Det är också populärt med taklampor från tidiga 1910-talet, som till sin form påminner om fotogenlampan.

Mindre mystik med taklampor

I samband med det elektriska ljusets intåg i hemmen försvann husets mörka hörn, och därmed också de spöken, vättar och troll som uppstår i mörkrets och vidskepelsens kölvatten. Många familjer ändrade också sina vanor när taklampan blev dominant – man samlades inte längre runt köksbordet med tända stearinljus.

Belysning från taklampa – praktiskt och funktionellt

Du som föredrar en praktisk och funktionell ljuskälla kan prioritera en stor taklampa mitt i rummet. Belysning från taklampor passar således utomordentligt väl i lokaler, träningshallar och stora lokaler som behöver en stabil ljuskälla. I hemmen är taklamporna sällan den enda ljuskällan; den kombineras oftast med ljuskällor i form av ”punktmarkörer”.

Antik taklampa på väg framåt

Antika taklampor – liksom en taklampa från tidigt 50-tal – är framgångssagor, enligt många lamphandlare. I allmänhet frågar kunden efter en taklampa med äldre design, typ taklampor i Jugendstil från 1920- och 1930 talen. Kunderna strävar efter det ”gamla goda”. Gamla, snygga taklampor kombineras gärna med klassiska skomakarlampor, vägglampor och Strindberglampor för att skapa stämning.

Till och med badrumslampor av äldre modell är mycket efterfrågade. Ofta är det svårt att få tag på sådana, varför tillverkarna tvingas ta fram nya kopior av klassiska modeller.

Taklampor och färger

Modernistisk inredningsstil är populär vid sidan av äldre inslag i inredningen. Enfärgade, stilrena taklampor med enkla konturer och raka linjer dominerar i modernistiska miljöer. Den modernistiskt inriktade kunden efterfrågar en svart eller röd taklampa. Många efterfrågar också en enkel taklampa i glas.

Olika typer av taklampor