Tips, fakta och vägledning om belysning

Lampetter - fakta och tips

Lampetter är kanske den ljuskälla som mest av allt höjer stämningen i våra hem. Däremot ger de ingen bra allmänbelysning.

Lampetter bidrar till att skapa stämning i hemmet och är således en väsentlig del av all heminredning. Med hjälp av lampetter kan du sprida ljus i hemmet genom att strategiskt placera lampetterna på väggar i mörka utrymmen som inte kräver någon allmänbelysning, t.ex. längs med väggarna i korridorer och hallar. Eftersom belysningen från lampetterna är mycket svag skulle en stark allmänbelysning döda det ljussken som lampetterna avger. Ljuskällan skulle då bli effektlös. Av denna anledning tål det att upprepas att lampetter inte ska kombineras med andra ljuskällor; lampettljuset fungerar bäst som ensam ljuskälla.

Gör din lampett själv

Lampetter kan med fördel göras hemma; du kan förslagsvis göra ljuslampetter genom att dekorera vinkeljärn med tyger, folie eller med en gammal mjölkförpackning som du sedan målar. Du kan även gjuta ett lager gips ovanpå vinkeljärnet för att lampetten ska få en skrovlig, lite gammaldags yta.

Lampetter och levande ljus

Lampetter används vanligtvis i kombination med levande ljus. Du som vill uppnå hög mysfaktor kan förslagsvis klä lampettens lodräta sida med metallfolie för att metallen ska reflektera lågans ljus.