Tips, fakta och vägledning om belysning

Kristallkrona - fakta och tips

En kristallkrona är en takkrona med slipat eller oslipat glas, oftast böhmisk kristall. Kristallkronor kan antingen vara helt äkta eller också utgöra moderna stöpningar av klassiska takkronor.

En kristallkrona - eller ljuskrona - är vanligtvis utrustad med kristallprismor och enstaka kristallkulor som bidrar till en hemtrevlig allmänbelysning i rummet. Fördelen med kristallkronor är just att ljusspridningen är ojämn, vilket ofta brukar uppfattas som mysigt. Vanligtvis uppnås motsvarande stämning med hjälp av sidobelysning – t.ex. vägglampor och bordslampor. Kristallkronor avger däremot ett mysigt ljussken i hela rummet.

Modern kristallkrona eller kristallkrona i barock stil?

Det finns såväl moderna kristallkronor som äkta, antika kristallkronor som bevarats ända sedan Barocken. Billiga kristallkronor är ofta nya armaturer där den gamla stilen bevarats i design och form. En antik kristallkrona är naturligtvis dyr i inköp, men behöver inte ge ett bättre ljus. Om du bara är ute efter en ljuskrona som ger bra allmänbelysning är det således ingen nackdel att köpa en modern kristallkrona. Många menar att kristallkronor med blyglas och böhmisk kristall ger absolut bästa ljuseffekt.

Rengöra kristallkrona

Ett tips för effektiv rengöring av kristallkrona är att placera ett upp- och nedvänt paraply under lampan. Därefter kan du spruta rengöringsmedel på själva kronan. Smuts och rester från rengöringsprocessen faller ner i paraplyet efter att ljuskronan blivit ren.

Olika typer av ljuskronor

Kristallkronor finns i mängder av olika utföranden; till dessa hör följande typer:

  • Maskintillverkade ljuskronor – ger ofta ett slentrianmässigt och dött ljus eftersom kristallkvaliteten är dålig.
  • Maskintillverkade kristallkronor med polerat glas – ger bättre ljuseffekt än kronor med opolerad kristall.
  • Handslipade ljuskronor. Du som köper en antik eller oscariansk kristallkrona kan räkna med att den är handslipad. I annat fall bör du rådfråga försäljaren.
  • En liten kristallkrona där kristallerna hänger ner från en plafond (pris: ca 1000 kr). Denna typ av kristallkrona används bl.a. i badrum (tänk på att armatur som används i våtutrymmen måste vara IP-klassad).

Därtill kommer kristallkronor i flera underkategorier och designklasser. Du ska naturligtvis välja lampa efter ekonomiska förutsättningar, smak och övrig rumsinredning.

Olika typer av kristallkronor