Tips, fakta och vägledning om belysning

Lykta - fakta och tips

Lyktor tillhör tveklöst kategorin stämningsbelysning; de utgör små ljuskällor som placeras strategiskt för att skapa stämning och mystik, såväl ute som inne.

Lyktor kan användas i olika sammanhang. Vi föreslår att du använder en lykta i följande fall:

  • Placera gärna en liten lykta på ett dekorerat buffébord, särskilt om allmänbelysningen i övrigt är svag.
  • Häng en lykta med levande ljus på balkongen i höstmörkret.
  • Tillverka dina egna kulörta lyktor med hjälp av att limma silkespapper i olika färger på ballonger; spräck sedan ballongen med en nål när limmet torkat – lyktan får då formen av en ballong. Placera ett värmeljus längst ner i lyktan, som du i sin tur ställer på ett avlastningsbord eller ett tomt hyllplan.

Japansk lykta

Förutom klassiska metallyktor och olika hobbylyktor som vi själva tillverkar finns japanska betonglyktor för trädgårdsdekoration. En japansk lykta är en stor lykta bestående av fyra pelare av betong, som täcks av ett betongtak; ljuskällan placeras sedan under taket. Denna typ av lykta har inget gemensamt med kinesiska lyktor.

Kinesisk lykta – ljuslykta av papper

Skillnaden mellan kinesiska och japanska lyktor är inte hårfin som många tror; när vi talar om en japansk lykta menar vi oftast trädgårdslyktor av betong, medan en kinesisk lykta i folkmun är benämningen på en papperslykta av olika färger, oftast guld. Kinesisk lykta är dessutom namnet på en blomma.

Mer om lyktor