Tips, fakta och vägledning om belysning

Skrivbordslampa - fakta och tips

Arbetsbelysning är A och O för din synskärpa. Prioritera alltid riktbara ljuskällor, och kombinera alltid arbetsbelysning och allmänbelysning. Ha gärna en taklampa placerad direkt ovanför skrivbordet.

Skrivbordsbelysningen är viktigare än du anar. Du som regelbundet utför kontorsarbete framför datorn behöver såväl allmänbelysning (från taket) och en riktbar arbetslampa. En bra skrivbordslampa ska enligt vissa källor placeras vänster om skrivbordet om du är högerhänt och tvärt om du råkar vara vänsterhänt. Detta för att handen annars utgör en skuggfaktor.

Olika skrivbordslampor

Vi ska dock inte förneka att en skrivbordslampas form och utseende också är viktig. Vi kan särskilt rekommendera följande skrivbordslampor:

  • Markslöjds skrivbordslampa Albin. Lampan är utrustad med en lång arm för riktbart ljus. Prislappen är moderata 600 kr.
  • Skrivbordslampan Fiji, Lampgustaf. Trendig, fyrkantig lampa som finns i svarta och gråa färgkombinationer. Påminner något om en typisk engelsk skrivbordslampa. Skärmen kan vinklas, vilket gör att ljuset blir riktbart. Prislappen hamnar på 1200 kr; billigt för en designlampa av denna kalliber.

Skrivbordslampa LED

Skrivbordslampor med LED-teknik är än så länge ovanliga på marknaden. Den som vill ha en snygg LED-lampa får vara beredd att betala 5000 kr för sin arbetsbelysning. Priset lär dock halveras inom loppet av något år.