Tips, fakta och vägledning om belysning

Fönsterlampor - fakta och tips

Välj fönsterlampor utifrån de ljusförutsättningar du vill skapa. Det är viktigt att rikta ljuset för att fönsterbelysningen ska fylla avsedd funktion.

Fönsterlampor är mycket populära i Norden. De används dels i dekorativt syfte, dels för att göra fönstret till en mysig ljuskälla även under dygnets mörka timmar. Fönsterbelysning kan bestå av bordslampor som placeras på fönsterkarmen, eller hänglampor som lyser upp fönstret uppifrån. Denna typ av hänglampor passar också bra för att lysa upp en bardisk. Många återförsäljare har särskilda avdelningar för fönsterbelysning.

Fönsterlampor – mysiga punktmarkörer

Du som står i begrepp att välja fönsterlampa måste fundera över hur ljuset ska riktas. Vill du att det ska spridas över fönstret i sin helhet (och delar av rummet) eller ska lampan lysa neråt för att markera punkter på golvet? Anpassa också fönsterlampan efter fönstrets storlek – lampan får inte vara onaturligt stor om fönstret är litet; ett visst mått av proportionalitet är att rekommendera. Tänk också på att välja rätt fönsterlampa om du har barn – eller se åtminstone till att den inte hänger långt ner så att barnet inte kan slita ner lampan.

Snygga fönsterlampor

Du som letar fönsterbelysning kan förslagsvis hitta snygga fönsterlampor hos följande återförsäljare:

  • BelysningDesign.se (nytt men etablerat företag - säljer svensk belysning).
  • Flux.nu (danskt företag som är en av Sveriges största återförsäljare av belysning).
  • Zero (design belysning).