Tips, fakta och vägledning om belysning

Glödlampa - fakta och tips

Glödlampor alstrar ett behagligt ljus, men de kommer snart att förbjudas med hänvisning till att de – jämfört med LED glödlampor och lågenergilampor – är rena energislukare.

Glödlampor är klassiska ljuskällor som alstrar sitt ljus med hjälp av en glödtråd. Glödtråden i en glödlampa värms upp av elektrisk ström, vilket leder till att stora mängder energi omvandlas till värme. Av denna anledning kommer fler och fler länder se till att glödlampor förbjuds. Glödlampor i EU är sådana miljöbovar att deras avskaffande skulle bidra till att stänga tre kärnkraftverk, förutsatt att glödlampan ersätts med annan belysning.

Allt fler länder vill förbjuda glödlampor

I slutet av 00-talet beslutade EU:s ministrar att förbjuda glödlampan, med hänvisning till klimatproblematiken. De lampor som säljs inom EU måste spara energi – i denna delikata krets har den traditionella glödlampan ingen plats. Istället ska lågenergilampor och LED glödlampor ersätta den traditionella volframlampan. Glödlampan kommer således att sluta säljas, men den kommer inte att försvinna helt.

Det kommer fortfarande att vara möjligt att köpa färgade glödlampor (till festsammanhang och disco) samt glödlampor till bil. Det kommer också att finnas vissa designglödlampor, t.ex. kan du fortfarande köpa en stor glödlampa till specifika lamptyper. Kvarvarande glödlampor ska dock föras till återvinning i takt med att de går sönder.

Populära glödlampor

Än så länge finns glödlampan kvar i handeln och du som vill behålla en och annan glödlampa, efter att de förbjuds, bör satsa på följande glödlampor (för bästa livslängd):

  • Osram glödlampor.
  • Philips glödlampor.
  • Glödlampa från Lumen.

Du som ska göra dig av med eller slänga glödlampor – tänk på att de ska stoppas i en tillsluten burk innan de förs till återvinning. Glödlampor innehåller kvicksilver och bör därför sorteras som miljöfarligt avfall.