Tips, fakta och vägledning om belysning

Vägglampor - fakta och tips

En vägglampa kan användas både inomhus och utomhus. Vägglampor höjer mysfaktorn såväl inne som ute. En gemensam nämnare för alla vägglampor är således att de ger stämningsbelysning.

Vägglampor kan användas både utomhus och inomhus. Det är vanligt att använda särskilda vägglampor, eller lyktor, för att lysa upp trädgården. Denna typ av vägglyktor är vanligtvis placerade vid sidan av ytterdörren. I övrigt är vägglampor mycket vanliga i inredningssammanhang.

Vägglampor inomhus

En vägglampa har som främsta uppgift att generera stämningsbelysning; vägglampan är alltså inte den huvudsakliga ljuskällan i ett rum. Några värdefulla tips hur du bör inreda med vägglampor:

  • Det är mycket lyckat att inreda mörka gångar och hallar med snygga vägglampor, gärna en vägglampa i lämplig design. Många ljuskällor med svag belysning höjer stämningen mer än en lampa som lyser starkt. Tänk på att de skuggor som svaga, ojämna ljuskällor framkallar höjer stämningen mer än en ensam vägglampa.
  • Undvik vita lampskärmar till vägglampor som ska avge stämningsbelysning. Vägglamporna ska främst höja mysfaktorn, inte lysa upp utrymmen.

Det är populärt att inreda vardagsrum och kök med en vägglampa i mässing, medan korridorer och tamburer vanligtvis utrustas med plafonder för väggmontering, t.ex. Rydéns vägglampa Mars.

Vägglampor badrum

Det är fullt möjligt att utrusta badrum med vägglampor. Tänk dock på att alla lampor som ska placeras i badrummet kräver en IP-klassning. En lampa som saknar IP-klassning kan vara livsfarlig om den placeras i ett badrum.