Lågenergilampor - fakta och tips
Lågenergilampor sparar många watt jämfört med vanliga glödlampor. Men de innehåller kvicksilver och återger inte färger lika bra som vanliga glödlampor.
Lågenergilampor är snåla på många sätt . En lågenergilampa ger sällan den mängd ljus som tillverkarna lovar, kunde vi för några år läsa i Din Ekonomi. Flera tester har visat liknande resultat.
Lågenergilampor och kvicksilver
Lågenergilampan, liksom andra lysrörstyper, återger inte färger lika dåligt. Dagsljus består av olika färger, trots att det uppfattas som vitt av det mänskliga ögat. Glödlampans ljus påminner mera om vanligt dagsljus, varför många föredrar glödlampor framför ekonomiska lågenergilampor. En annan påtaglig nackdel med kompaktlysrören (lågenergilamporna) är att de innehåller stora mängder kvicksilver. En lågenergilampa innehåller betydligt mer kvicksilver än vanliga glödlampor.
Test av lågenergilampor oftast rättvisande
Välj lågenergilampa utifrån test i tidningar. Tester brukar ofta ge ett rättvisande resultat. De flesta tester mäter följande egenskaper hos lågenergilamporna:
- Ljus i förhållande till faktisk effekt.
- Försämring av ljus i kyla.
- Tid innan lampan kan ge maximalt ljus.
- Hur ljuset återger färger.
Billiga lågenergilampor behöver inte nödvändigtvis vara dåliga (IKEAs trepack uppfattas t.ex. som ganska prisvärda) men de flesta test är överens om att pris – i detta fall – korrelerar med kvalitet. Philips lågenergilampor får t.ex. för det mesta bra testresultat, medan billiga märken som Dimlux ratas.
Dimbar lågenergilampa
En speciell typ av lågenergilampa är dimbara lågenergilampor. Dessa lågenergilampor är utrustade med en s.k. dimmer, vilket gör att ljusstyrkan kan regleras. Du som har en dimmer kopplad till lampknappen har säkert märkt att lågenergilamporna inte reagerar när du vrider dimmern. För att kombinera lågenergilampor med dimmer måste du alltså välja rätt typ av lampa.