Tips, fakta och vägledning om belysning

Lampskärmar - fakta och tips

Det finns många återförsäljare som säljer såväl nya som gamla lampskärmar. Du som vill rikta skenet bör satsa på en mörk lampskärm. Allmänbelysning förutsätter däremot genomskinliga eller vita lampskärmar.

Lampskärmar är ofta löstagbara och används för att rikta eller sprida skenet från ljuskällan. Ett annat syfta kan vara att förebygga kontakt med den varma glödlampan. En lampskärm är i regel tillverkad av tyg, plast eller metall.

Lampskärmar för skrivbord

Skrivbordslampor – liksom övrig arbetsbelysning – har som syfte att rikta ljuset. Av denna anledning är skrivbordslampor oftast tillverkade av metall för att t.ex. rikta ljuset mot datorskärmen.

Lampskärmar för allmänbelysning

Lampskärmar som används för att lysa upp större ytor är i regel tillverkade av plast eller ljust tyg. Tygskärmar kan man ofta klä om ganska enkelt med nytt tyg. Det är mycket populärt att sy lampskärmar på egen hand och nätet vimlar av anvisningar om hur man går till väga för att göra egen lampskärm.

Tillverkare av lampskärmar

Det finns många populära tillverkare av lampskärmar. I Sverige känner vi främst till följande:

  • Marimekko lampskärm – finländsk designtillverkare med enkel och stilren design.
  • Hallbergs lampskärmar – svensk tillverkare av designskärmar sedan 1945.

Att köpa lampskärmar på nätet är inte helt lätt eftersom alla webbutiker inte anger dimension och monteringssätt (det finns olika). Var därför uppmärksam på att återförsäljaren ger dig de uppgifter som krävs för att du ska vara säker på att skärmen passar din lampa.

Mer om lampskärmar