Tips, fakta och vägledning om belysning

Bordslampa - fakta och tips

Bordslampor är populära designföremål och samlarobjekt. Designlampor används ofta som stämningsbelysning, medan billiga bordslampor används för att lysa upp arbetsbordet.

Inför köpet av bordslampa är det viktigt att du på förhand vet var lampan ska placeras. Vill du t.ex. skapa arbetsljus eller använda ljuset för att höja stämningen i rummet? I så fall bör arbetsljuset ge ett jämnt sken riktat över skrivbordet, medan motsvarande krav inte ställs på stämningsljuset.

Bordslampor med olika skärmar

Oavsett om du köper en bordslampa av glas eller mässing – med eller utan tygskärm – kan man skilja på två olika skärmtyper:

  • Mörka skärmar som riktar ljuset åt ett håll – bra för stämningen men knappast praktiska ljuskällor.
  • Ljusa skärmar som strävar efter en jämn spridning av ljuset.

Ett tips till dig som köper en lampa med färgad skärm är att få prova den i butiken. Det är svårt att bedöma ljusets kvalitet på måfå – särskilt om det rör sig om bordslampor med udda skärmar.

Populära bordslampor

Det är vanligt att köpa en bordslampa med speciell design; följande typer av bordslampor är särskilt eftertraktade av svenskar:

  • Bumling bordslampa – kopparfärgad borslampa med skärm och fot helt i kopparfärgad metall (kopparbumling) designad av Anders Pehrson.
  • Orrefors bordslampa – bordslamporna från Orrefors är – föga förvånande – till stor del gjorda av glas. Orrefors’ bordslampa Kristall, designad av C Fagerlund, tillhör de mest populära lamporna från Orrefors.
  • Kartell bordslampa – tillverkare av små nätta bordslampor med namn som Take, Bourgie och Cindy. Prislappen för en bordslampa hamnar sällan under 2000 kr.
  • Bordslampa 50-tal – originallampor av alla möjliga tillverkare är mäkta efterfrågade. Bästa inköpsstället är tveklöst auktioner och loppmarknader.

Bordslampor kan köpas både nya och begagnade – begagnade designlampor är dock mycket dyra förutsatt att de är välhållna.