Tips, fakta och vägledning om belysning

Utomhusbelysning - fakta och tips

Utomhusbelysning finns för att dekorera och lysa upp trädgård, balkong och altan. Det finns flera alternativ. Idag är LED-belysning med diodslingor det i särklass trendigaste alternativet.

Utomhusbelysning passar lika bra på balkonger och terrasser som i trädgården. Belysningen kan ha en dekorativ funktion, som smyckar ut snarare än lyser upp. Vanliga varianter av utomhusbelysning är spotlights, vägglyktor och solcellslampor.

Utomhusbelysning LED

LED-belysning är en trendig och miljövänlig ljuskälla. LED, som står för Light Mitting Diods, har längre livslängd än glödlampor och lågenergilampor. I snitt kan en LED-diod lysa i 100.000 timmar. Till skillnad från långlivade halogenlampor innehåller dioder varken kvicksilver eller bly. Dessutom är de inte känsliga för temperaturskillnader och kan med fördel fungera som åretruntbelysning.

Utomhusbelysning vägg

Utomhusbelysning på vägg – vanligtvis ”lyktor” – är populära alternativ till utomhusbelysning på stolpe, eftersom de senare kräver att kablar dras i marken. En enklare variant av trädgårdsbelysning är solcellslampor – denna typ av utomhusbelysning är utrustad med sensor som gör att lampan börjar lysa i mörker. Utomhusbelysning med solcell kan köpas billigt, men måste ofta bytas ut eftersom lyktorna är känsliga för väder och vind. Nackdelen med solcellslampor är dessutom att de inte lyser upp trädgården vintertid, då batteriet inte hinner laddas under dygnets ljusa timmar.