Tips, fakta och vägledning om belysning

LED belysning - fakta och tips

LED belysning finns redan i begränsad omfattning. Det enda hindret är att lysdioderna är dyra i inköp. Så fort marknaden erbjuder billig LED belysning kommer köpvågen, tror experter inom området.

Redan idag finns LED belysning för badrum, liksom speciell LED belysning för utomhus lampor. Det är också populärt med LED belysning i moderna kök. I takt med att glödlamporna avskaffas kommer LED belysning med största sannolikhet att vinna terräng på alla belysningsfronter.

LED belysning - lysdioder

LED belysning är en sorts lysdioder som strålar med s.k. luminiscens i chipformat. Genombrottet för LED-belysningen kom 1993 då det blåa LED-ljuset uppfanns. Därefter var det inte så svårt att skapa vitt ljus. Vita lysdioder är emellertid mycket dyra och kan bara användas i mycket förnäma sammanhang. Å andra sidan håller de 45.000 timmar, vilket är fem gånger längre än en bra lågenergilampa.

LED belysning ute på gator och torg

Det finns redan LED belysning för båt och bil med spänning på 12v. Ledbelysning i bastu förekommer också. Det är möjligt att framtidens gator och torg kommer att lysas upp med hjälp av lysdioder. I nuläget är det kostsamt för kommuner att skicka ut personer som byter ut trasiga glödlampor i gatubelysningen. LED belysning torde vara ett billigare alternativ, trots att dioderna kostar mera i inköp.