Tips, fakta och vägledning om belysning

Golvlampa - fakta och tips

Antika golvlampor, golvlampor i 50-talsstil och jugendlampor är populära. En äkta golvlampa är naturligtvis alltid dyrare än en modern kopia.

Golvlampor höjer mysfaktorn i hemmet eftersom de punktmarkerar ljusfördelningen. Ojämn belysning upplevs av många som mysig och här bidrar golvlampan till att höja stämningen.

Golvlampa i vardagsrummet

Tidigare förekom golvlampor enbart tillsammans med fåtöljer och soffor i vardagsrummet. Numera kan man hitta dem lite överallt i hemmet. På antikfronten är golvlampan eftertraktad – särskilt golvlampor 50 tal golvlampor med äldre design – typ jugendstil – säljer bra.

Trearmad golvlampa – fortfarande modern

Trearmade golvlampor med justerbara armar – gärna i guldmetall – är en stil som vägrar dö ut. Du som letar efter en golvlampa i mässing lär få betala mer än beräknat, eftersom denna typ av lampa är inne just nu. Vid sidan av den trearmade golvlampan finns också en – förvisso mindre populär men knappast mindre funktionell – femarmad golvlampa. Även här gäller mässing och utbytbara tygskärmar.

Tips på golvlampor

Följande typer/tillverkare av golvlampor är särskilt populära just nu:

  • Aj golvlampa.
  • Bumling golvlampa.
  • Golvlampa retro.
  • Acro golvlampa.

Tänk på att golvlampans stil måste smälta samman med övriga lampor i hemmet. En trearmad golvlampa i guldmetall kan t.ex. kombineras med en takkrona i mässing eller med en klassisk Strindberglampa.

Olika typer av golvlampor