Tips, fakta och vägledning om belysning

Golvlampa design - fakta och tips

Vilken design efterfrågas hos golvlampor och vilken funktion fyller golvlampor i första hand? Kort och gott; klassisk jugendstil duger alltid – och idag är golvlampan, till skillnad från förr, multifunktionell.

Golvlampor har av tradition använts för att ge läs- och stödbelysning, oftast i kombination med soffgrupper och fåtöljer. Idag är användningsområdet emellertid betydligt bredare. Trearmade golvlampor är tidlösa klassiker och tillverkas än idag, om än i begränsad omfattning. IKEA har några storsäljare med två armar – en riktbar läslampa och en fast som hjälper till att skapa allmänbelysning. Denna lamptyp vittnar om att den moderna golvlampan – oavsett design - inte enbart ska fungera som läslampa.

Vilken design efterfrågas på golvlampor idag?

Idag efterfrågas antika golvlampor, golvlampor i mässing, trearmade golvlampor och golvlampor av modell 1950 i klassisk jugendstil. Även moderna kopior av äldre golvlampor med tidlös design hör till storsäljarna – originallampor är nämligen populära rariteter som inte sällan ropas in till femsiffriga belopp på auktioner.

Golvlampa med praktisk design

Finessen med golvlampor är att de är flyttbara och flexibla – portabel stämningsbelysning och stödbelysning med andra ord. En golvlampa behöver inte kombineras med soffgrupper och fåtöljer, trots att denna kombination länge har varit normgivande. Golvlampor kan med fördel användas för att lysa upp hörn, allrum och vardagsrum. De är utmärkta alternativ till taklampan – särskilt under sommarkvällar när solen fortfarande bidrar med stora mått av allmänbelysning.

Olika typer av golvlampor