Tips, fakta och vägledning om belysning

Svart kristallkrona - fakta och tips

Många anser att svarta kristallkronor ger ifrån sig ett mera stämningsfullt ljus än vanliga ljuskronor. Svarta kristallkronor lämpar sig bäst för ljusa rum – deras ljus är alltför svagt för att lysa upp mörka utrymmen.

En del kristallkronor är helt eller delvis utrustade med svart glas för att skapa skuggor och stämning i rummet. Ljusvågorna som studsar på kristallerna reflekteras och skapar atmosfär – många upplever att svarta kronor ger ifrån sig ett mera stämningsfullt ljus än den klassiska ljuskronan.

Kombinera svarta kristallkronor med stämningsbelysning

Svarta kristallkronor är visserligen mysiga, men de ger ifrån sig en svagare allmänbelysning än motsvarande ”vita” kristallkrona. Av denna anledning är det särskilt viktigt att kombinera en svart ljuskrona med andra ljuskällor. Svarta kristallkronor är särskilt lämpade för ljusa rum – rum med mörka väggar och golv kan upplevas som alltför dystra eftersom en svart krona inte ger ifrån sig tillräckligt med allmänbelysning.

Vad kostar en svart kristallkrona?

De första kristallkronorna var i regel utrustade med ljust glas. Svarta kristallkronor är därför ett senare påfund. Det går naturligtvis att få tag på svarta kristallkronor i original, men då beror priset på antalet spekulanter – denna typ av armatur säljs i regel på auktioner. En modern kristallkrona (kopia på en klassisk modell) kostar vanligtvis från några tusenlappar och uppåt.

Olika typer av kristallkronor