Tips, fakta och vägledning om belysning

Modern kristallkrona - fakta och tips

En modern kristallkrona betyder i folkmun en klassisk kopia på en tidigare originalmodell. De flesta kristallkronor som tillverkas idag är nämligen påfallande lika gamla modeller från t.ex. Barocken.

Med moderna kristallkronor menar vi vanligtvis moderna kopior av klassiska ljuskronor. Många är överens om att kristallkronor ger ifrån sig ett mycket bra ljus – främst för att ljuset från glödlamporna speglar sig och reflekteras i kristallerna. På så sätt skapas små ojämnheter i ljusstrålarna, vilket de flesta uppskattar.

Moderna kristallkronor – till vilket pris?

En modern kopia på en klassisk kristallkrona kostar från några tusenlappar och uppåt – beroende på vilken modell som kopierats och hur exakt kopian är. Om kopian är exakt eller inte påverkar naturligtvis inte kronans ljusegenskaper – snarare handlar det om personlig tillfredsställelse att kunna stoltsera med en kristallkrona snarlik den som fanns på slott under barockens tidevarv.

Placera kronan rätt

En modern kristallkrona förutsätter naturligtvis en modern placering. Ingen tvingar dug att placera ljuskronan mitt i rummet. En kristallkrona som placerats mitt i rummet, som inte kombineras med annan sekundärbelysning, gör att rummet ser kompakt ut. Det motsatta gäller om kristallkronan placeras i ett hörn eller ovanför soffbordet – prova dig fram för bästa resultat.

Olika typer av kristallkronor