Tips, fakta och vägledning om belysning

Taklampor design - fakta och tips

Taklampor kan fås med olika design, både från kända och okända tillverkare. Designlampor är dyra – planera därför inköp noga och se inte belysningen som en avslutande del av inredningen.

Taklampor med design är alltid snygga, ibland också praktiska men aldrig billiga – såvida du efterfrågar originalprodukter. En designlampa för takmontering från Rydéns i Gnosjö, Jonas Brohlin, Louis Poulsen eller någon annan känd designer kostar i snitt runt 10 000 kr. En taklampa med design från ett känt designhus imponerar stort på sakkunniga, men för de flesta gäster utan insyn i designvärlden är det bara fråga om en lite udda lampa. Du som väljer att lysa upp din bostad med designade taklampor bör vara medveten om detta och inte förvänta dig för mycket av dina gäster.

Vilken taklampa i design ska man välja?

Välj en designad taklampa som passar övrig inredning – se till helheten. Till och med den snyggaste designlampa kan se ful ut om den avviker markant från övrig heminredning. Några olika stilar kan nämnas:

  • Taklampor med glittrig design, krom och glas – t.ex. lampserien Circle från Rydéns.
  • Taklampor med textildesign. Pendelarmaturen Liv, designad av Jonas Brohlin, är ett exempel på en snygg designlampa i textil. Finns även som golv- och bordsmodell.
  • Taklampor designade med akryl. Mönstrad akryl ger ifrån sig stämning och allmänljus på samma gång – ett exempel är Louis Poulsens taklampa Collage. Lampan finns i fem färger.
  • Svarta taklampor är inne idag – svarta skärmar och kromdetaljer i kombination med själva ljuskällan skapar skuggor och ojämnheter. Stämning förvisso, men ett problem med svarta taklampor är just att de inte ger ifrån sig tillräckligt med allmänbelysning.
  • Vita taklampor – här är problemet det motsatta. Det gäller att hitta en lampa som inte bara genererar allmänbelysning, utan även stämning. Vi anser att LampGustafs taklampa Trumpet har lyckats bra med kombinationen av stämning och allmänljus.
  • Röda taklampor – skapar en specifik stämning och allmänbelysning genom en enda ljuskälla. Bra eller dåligt? Avgör själv.

Att välja taklampa med rätt design är inte någon lätt uppgift. Vi rekommenderar därför att noga planera in belysningen när du inreder lägenheten. Komplettera inte med belysning i inredningens slutskede - se istället belysningen som en central del av inredningen.

Olika typer av taklampor