Tips, fakta och vägledning om belysning

Snygga taklampor - fakta och tips

Taklampans främsta uppgift är att skapa allmänbelysning. En snygg taklampa ska ge ifrån sig ett jämnt och behagligt sken – men det får samtidigt inte bli sterilt och glädjelöst, typ lysrör.

Snygga taklampor ska dels vara snygga armaturer, dels ge ifrån sig ett stämningsfullt ljus. Att avgöra vad som är snyggt i designväg överlåter vi helt och hållet till dig som konsument. Men vad gäller själva ljuset finns ett antal allmänna riktlinjer för vad som anses vara snyggt och stilfullt:

  • Ljuset ska fungera för olika aktiviteter. Ljuset från en taklampa ska vara mysigt när du läser tidningen, bjuder på middag och myser med tekoppen en lördag kväll.
  • En snygg taklampa måste vara flexibel. Den ska dels ge en bra allmänbelysning, men ska också ge ifrån sig stämning. En taklampa som ger ett spritt – men inte helt jämnt – sken brukar upplevas som stämningsfull.
  • Stora, runda taklampor är trendiga. De ger ifrån sig en bra allmänbelysning – särskilt om rummet har rymd och takhöjd. Tänk dock på att skenet från runda taklampor är mycket jämnt och därför kan upplevas som lite tråkigt. För att råda bor på denna diskrepans måste stora taklampor kompletteras med andra ljuskällor för att skapa stämning. För att höja stämningsnivån på allmänbelysningen rekommenderar vi att du köper en klassisk papperslampskärm till din stora taklampa från t.ex. IKEA, som du sedan dekorerar med glitter eller silkespapper. På så sätt uppstår skuggor och färger i allmänbelysningen.
  • Tänk på att en snygg taklampa bör väljas utifrån övriga färger i rummet. Har du t.ex. tapeter med röda toner kan det vara klokt att även låta belysningen få inslag av rött.

Snygg taklampa – stämning och ljus

Trots att smaken är som baken kan vi konstatera att en snygg taklampa ska ge ifrån sig stämning utan att för den sakens skull dagtinga med allmänbelysningen. Många snygga taklampor är t.ex. utrustade med ”dubbla lager” glödlampor - en del som avger allmänbelysning och en del som sprider skenet för att skapa stämning.

Olika typer av taklampor