Tips, fakta och vägledning om belysning

Stor taklampa - fakta och tips

Stora runda taklampor dominerar i sekelskiftslägenheter med hög takhöjd och stora ytor. I kombination med golvlampor, väggbelysning, dioder och levande ljus kan en stor taklampa bli riktigt lyckad.

Stora taklampor är inne idag – de passar utmärkt i rum med rymd och takhöjd. Inte minst för att en stor taklampa ger ifrån sig ett jämt sken och därmed tar bort alla mörka hörn och vrår. Praktiskt, men tråkigt anser många. För att undvika en alltför enkelspårig allmänbelysning rekommenderar vi att undvika stora vita taklampor – t.ex. de klassiska lamporna av rispapper. Om du nödvändigtvis vill utrusta din bostad med denna typ av armatur är alternativa ljuskällor ett måste – för stämningens skull.

Stora taklampor praktiska under vintern

Få länder har lika stora variationer mellan årstiderna som Sverige – under sommaren finns knappast något behov av belysning i vårt land, medan vinterhalvåret kräver en kraftfull allmänbelysning för att kompensera frånvaron av solljus. Stora, ljusstarka taklampor är praktiska under vintern. I kombination med handfull alternativa ljuskällor kan de skapa stämning och harmoni under årets mörka tid. Allmänbelysningen kan med fördel utrustas med dimmer – på så sätt kan ljusstyrkan anpassas till årstiden.

Kombinera stora taklampor med stämningsbelysning

Vikten av att kombinera stora taklampor med stämningsbelysning kan inte nog betonas. Jämfört med andra länder är vi i Sverige faktiskt duktiga på att skapa stämning med belysning. Fönsterlampor, golvlampor och lampetter finns i vart och vartannat svenskt hem. En stor taklampa som lyser ensam är däremot kall, fantasilös och enformig.

Olika typer av taklampor